1. Zorg voor een goede afdekking

Het grootste warmteverlies van je zwembadwater wordt veroorzaakt door verdamping en afkoeling via het wateroppervlak. Je hebt 60% tot 70% minder warmteverlies hebben door verdamping van het water tegen te gaan door te kiezen voor een goede lamellenafdekking. Zo kan de warmte niet ontsnappen aan het oppervlak en wordt verdamping tegen gegaan. 

Kies je voor een solar roldeck, dan wordt het water van uw zwembad extra verwarmd én helemaal gratis! De lamellen geven de warmte opgenomen door de zon af aan het zwembadwater. Vanaf dat er meer zonuren zijn stijgt de watertemperatuur puur door de solar functie van de lamellen, wat vaak al vroeg in het voorjaar is.

2. Kies voor een variabele zwembadpomp

Je zwembadpomp en je warmtepomp zijn de 2 grootste energieverbruikers van je zwembad. Door hierbij te kiezen voor kwalitatieve en energiezuinige pompen kunt u uw verbuik van uw zwembad beperkt houden.

Kies bijvoorbeeld voor een Starline SHC frequentiepomp, deze beschikt over een slimme filtratie: de pomp schakelt na drie minuten (of de door u ingestelde tijd) automatisch terug naar een lager toerental. Zo bespaart u extra energie. Wanneer het zwembad niet in gebruik is en afgedekt wordt, schakelt de pomp over naar het laagste voorgeprogrammeerde toerental. Op deze manier heeft deze pomp een zeer laag energieverbuik.


3. Efficiënt verwarmen met een full inverter warmtepomp

Wil je je zwembad verwarmen om je zwemseizoen te verlengen zonder je blauw te betalen? Kies voor een full inverter warmtepomp, want dit is een stuk energiezuiniger dan andere vormen van zwembadverwarming.

Kies voor een duurzame en energiezuinige warmtepomp, met een hoog rendement en een laag elektriciteitsverbruik, zoals onze Starline Full Inverter warmtepompen. 

Dankzij de warmte van de zon zit er op ieder moment van de dag warmte opgeslagen in de lucht. De Starline warmtepomp haalt voor 80% zijn warmte uit de lucht. De warmtepomp genereert bijna 7 keer zoveel warmte dan de elektriciteit die de pomp nodig heeft om te functioneren. Op deze manier bespaart u veel energie!

4. Een goed geïsoleerd zwembad houdt de warmte beter vast

Als de bodem en wanden van je zwembad goed geïsoleerd zijn wordt de warmte van je zwembadwater beter vastgehouden. Geïsoleerde wanden en bodem in combinatie met een solar lamellenafdekking geeft als resultaat een zwembad wat, eens op temperatuur gebracht, zeer weinig verwarming nodig heeft om op temperatuur te blijven. Tijdens de warme zomermaanden zal bij een goed geïsoleerd bad de verwarming dus helemaal niet draaien.

Ook een bouwkundig zwembad kan geïsoleerd worden of als je kiest voor een Starline Monoblock heb je altijd dubbel geïsoleerde wanden en bodem waardoor deze kuipen optimaal de warmte behouden!

5. Zonnepanelen om je energieverbruik zelf op te wekken

Door middel van PV zonnepanelen kunt u uw volledig energieverbruik van uw zwembad zelf opwekken, waardoor u niet ongerust hoeft te zijn voor onstabiele energieprijzen nu en in de toekomst.

PV zonnepanelen in combinatie met een energiezuinige zwembadpomp en warmtepomp zijn dus een gouden combinatie voor een energiezuinig zwembad!

 

6. Haal het maximum uit zonne-energie

Er bestaan natuurlijk nog verschillende andere manieren om extra warmte op te wekken via zonne-energie. Bijvoorbeeld panelen die u op het dak van uw technische ruimte kunt bevestigen waar het zwembadwater doorstroomt, waardoor het opwarmt via de warmte van de zon. Bij deze types van verwarming puur op de warmte van de zon, moet je natuurlijk wel rekening mee houden dat deze enkel een goed rendement hebben in de betere zomermaanden. Wil je dus ook vroeg in het voor- of najaar warm kunnen zwemmen zal je ook een warmtepomp nodig hebben.

7. Zorg voor de juiste technieken en inbouwdelen afgestemd op jouw zwembad

Last but not least, om je zwembadpomp niet onnodig veel te moeten laten draaien is het belangrijk dat je voldoende inbouwdelen hebt afgestemd op de grootte van jouw zwembad. Dit zal zorgen dat je een optimale circulatie krijgt in je zwembadwater en je dus kunt genieten van stabiel en helder zwembadwater wat weinig onderhoud vraagt.

Daarnaast kan een goede vorstbeveiliging zorgen voor een veilige actieve overwintering van je zwembad met een beperkt stroomverbruik in de winterperiode.

Moet jouw zwembadpomp bijna dag en nacht draaien om het water proper te houden? Dan ligt dit wellicht aan te weinig inbouwdelen waardoor je een slechte circulatie hebt in je zwembadwater. Ofwel is de pomp niet sterk genoeg of het filter niet groot genoeg voor de grootte van je zwembad, want ook dat dient uiteraard correct afgestemd te zijn op je zwembadafmetingen.

REALISATIES
Benieuwd naar onze realisaties?
Ontdek onze realisaties
CONTACTFORMULIER
Stel een vraag
of maak
een afspraak
Vraag of opmerking
Verzenden