Je zwembad winterklaar maken doe je zo!

28-09-2018

Na een zomer vol zwemplezier komt er helaas weer een koude winter aan. Tijd om te denken aan het winteronderhoud van je zwembad. 

Wij helpen je graag op weg met een stappenplan om je zwembad winterklaar te maken. 

  • Voer een laatste backwash uit op je zandfilter. Het overtollige vuil uit het filtervat wordt op deze manier weggespoeld naar de riolering. 
  • Pas je filtertijden aan naar 2 uur per dag. Tijdens de zomermaanden draait je filterinstallatie ongeveer 8 uur per dag, in het winterseizoen is slechts 2 uur filteren voldoende. Door te blijven filteren tijdens de wintermaanden blijft je water schoon en bespaart je dit heel wat werk in het voorjaar.  
  • Schakel de verwarming uit. Een warmtepomp koppel je af en laat je leeglopen. 
  • Controleer het zwembadwater en breng het op peil met pH, chloorshock (poeder of vloeibaar) en anti-alg. Deze producten voorkomen algengroei in het zwembadwater en houden samen met de filterinstallatie je zwembadwater proper tot het voorjaar.
  • Rol de automatische zomerafdekking op in de roldecknis of berg de manuele zomerafdekking op. Het is geen goed idee om een zomerafdekking te gebruiken in de winter. 
  • Plaats een winterafdekking over je zwembad. Gebruik hiervoor een winternet. Een winternet beschermt je zwembad en houdt bladeren, vuil en ongedierte uit het water. Dit winternet wordt op maat gemaakt en dient over de boordstenen gespannen te worden. 

Door het plaatsen van een vorstbeveiliging op de filterinstallatie voorkom je vorst in de leidingen en je zwembad zelf. Deze vorstbeveiliging heeft een sensor die de buitentemperatuur opmeet. Bij vorstgevaar gaat de filterpomp draaien. Dit kan schade aan het zwembad, leidingen en de filterinstallatie voorkomen. Een vorstbeveiliging is dus absoluut geen overbodige luxe op uw zwembadinstallatie. Hierdoor is het niet nodig om het waterpeil te laten zakken tot onder de skimmers. Dit bespaart u weer heel wat euro's op uw waterfactuur. Deze beveiliging kan op elke bestaande filterinstallatie gemonteerd worden. 

Ga je binnenkort je zwembad winterklaar maken, kom dan gerust eens langs in onze toonzaal voor advies en de gepaste producten die je hiervoor nodig hebt. 

Laat je het liever aan een professional over? Dan verzorgen onze ervaren monteurs graag het winteronderhoud van jouw zwembad. Afhankelijk van de situatie betaal je voor een winterbeurt 150 à 300€. Je kan hiervoor telefonisch of per mail een afspraak maken.